Categories
'i dag' (Danish) Blogs Education/Undervisning Frivillig arbejde Hackers Historier/Stories Musik NGOs Rumforskning Undervisning Videnskab

Hyldest til “ideer” – TEDx København 2010

Den 30-November-2010, og for andet år i træk lykkedes det WEMIND at få stablet en Københavnsk TEDx begivenhed på benene, og det skal de have en stor tak for. Selve begivenheden foregik i “Pressen”, det tidligere avistrykkeri under Politikens Hus.

Jeg elsker viden, ideer og folk der virkelig brænder for det de gør, så TEDx ville jeg under ingen omstændigheder gå glip af.

TED er et globalt fænomæn hvor inivterede talere får 18 minutter til at dele deres ideer og passioner. TEDs kredo er “ideer der fortjener at blive udbredt” – “ideas worth spreading” – hvorvidt vi blev præsenteret for det tirsdag i “Pressen” undersøger jeg nedenfor.

Forstå dit biom

Det er en rigtig god idé at forstå at bakterierne er vore venner, eller måske rettere at vi skal forstå dem, og stræbe efter balance, det fortalte Professor Morten Sommer os om – det hedder tilsyneladende “biomet”. At dette er et højaktuelt emne er blevet understeget af NASAs annoncering af at der er opdaget liv på jorden, baterier, der har en helt anden biologi end vi har observeret tidligere, vi ved stadig ikke ret meget og bakterier.

Mod det uendelige univers

Jeg har altid synes at det er en god idé at udforske rummet, og at prøve at sigte efter det gennem open source tankegang, var det Kristian von Bengtson fra Copenhagen Suborbitals prøver at gøre, der kan være optakt til en gentagelse af 20ernes tyske “Raketenrummel”, og tænk hvis rumfartsprogrammet havde været “open source” fra 30erne og fremad, så var vi nok nået længere i dag. Og så skal man huske at filmen om Wernher von Braun hed “He aimed for the stars” (“but sometimes he hit London” blev det tilføjet) – raketteknologi har en skyggeside, det virker dog som om de civile programmer har fundet en fornuftig symbiose med myndighederne, det vigtigste for mig er “open source” tilgangen, noget der er i stærk kontrast til millitæret og vel også til Burt Rutans SpaceShip One/Two/White Knight.

1-2-3-4 GLÆDE!

Arbejdsglæde er også en god idé, noget der virker, og det blev demonstreret helt lavpraktisk 1-2-3-4 og vi var klar til at omfavne hinanden, tak til Alexander Kjerulf. Mine tanker gik til en kollega, der netop altid siger god morgen når jeg møder, og hvor glad jeg er for at hun gør det.

Vi er smukke

Lone Frank synes at vi skal dele vores smukke genom, og det synes jeg er en god idé, fordi det kan være med til at få os til at forstå vores samhørighed, og at vores genom er del af en flydende “strøm”. Den “personlige genom” revolution er lige om hjørnet, fortalte Lone Frank, jeg vil dog næppe bruge 6.000 kr. på det, og jeg kan ikke se hvorfor det ville være interessant for mig, så jeg vil nok holde mig på sidelinjen i denne revolution, men det er ihvertfald dybt fascinerende, og egentlig er jeg tilhænger af at man laver samfundstjeneste for Big Brother, noget jeg har gjort de sidste 3-4 år gennem sociale medier, det er i hvertfald at foretrække at vi “deler” frivilligt fremfor at det sker gennem ufrivillig overvågning.

Han HAR tøj på!

Martin Fernando Jakobsen vil have pladespillere i verdens flygtningelejre, og det er en god idé, jeg elskede også hans ydmyghed, jeg mener bestemt IKKE projektet er udtryk for “Kejserens nye klæder”, og man kunne se at de unge elskede det. Fik ikke fat i om musikken de unge producerer bliver udgivet, men det håber jeg.

Lad bjerget komme til Muhammad

Kaspar Colling Nielsen & Mik Thobo-Carlsen talte om den fuldstændig vilde idé, at bygge et 3.500m højt bjerg, Mount Copenhagen – eller “Rasmus Bjerg” som jeg synes det skulle hedde, udenfor København. Det er nok ikke en god idé at gennemføre det, men det er en rigtig god idé at tænke så vildt, jeg er overbevist om det er et projekt der rent faktisk er muligt at gennemføre, og jeg synes menneskeheden mangler superliga projekter som disse.

Min idé: “THAT is NOT a moon/to boldly go”

Hvis jeg skulle foreslå et projekt så ville det være at vi byggede en “Livsstjerne”, en rumstation gerne på størrelse med en måne, selv om mindre da også kan gøre det. Et projekt vi alle, under ledelse af Copenhagen Suborbitals og Mount Copenhagen, kan samarbejde om. Oplyst af arbejdsglæde bygger vi “Livsstjernen”, og lad os fylde den med vores smukke genomer, musik og kunst. Der bliver plads til alle, også til bakterierne, og det gælder også de arsen-baserede.

At det ikke er så langt ude som det lyder til, understreges af at der for tiden er en indsamlig på nettet der går ud på at købe en kommunikationssatellit – Buy This Satelitte, i skrivende stund er der indsamlet over $23.000 ud af det første mål på $150.000, hvis tempoet holder, så er det mål nået om 14 dage.

Ideer der fortjener udbredelse? Ja, det synes jeg! Se alle videoerne på http://video.tedxcopenhagen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *